TEGNESERIER

ET BILLEDE SIGER MERE END...

FORMÅL Formålet er, at du lærer, hvordan tegneserier kan benyttes til at fortælle en historie - kort som lang.

MÅL Du kan anvende et digitalt værktøj til at fremstille en tegneserie.

 

 

I en kultur, hvor det visuelle element har så fremtrædende rolle som vores, er det vigtigt både at forstå hvilke mekanismer, der er på spil, når man fortæller historier med billeder (hvad enten de er levende eller stillestående) samt hvordan, man selv kan producere disse fortællinger.

Som antydet i overskriften, siger et billede mere end 1000 ord og tegneserien som medie til at fortælle historier, oplyse, sætte ting på spidsen og "spidde" magthavere, går langt tilbage. Ja faktisk er de første vidnesbyrd vi har fra menneskeheden tegnede billeder i grotter og huler - en slags tegneserier, der gav udtryk for noget, der ikke kunne udtrykkes på andre måder i datiden.

I de senere år er især den satiriske tegneserie kommet i vælten og har afstedkommet megen debat (for nu at sige det mildt), men de daglige striber i aviserne lever på trods - eller på grund - af dette stadig.

​Fjollede tegnefilm, eller...?

I dette forløb skal vi arbejde med to forskellige værktøjer, der som udgangspunkt kan virke lidt fjollede og tegnefilmsagtige, men som - hvis de bliver anvendt på den rette måde - kan være med til at skærpe dit budskab. Endnu er fordel ved den digitale historie, er, at den kan deles igen og igen og... på nettet. Youtube, Facebook, Twitter, Instagram m.fl. er alle klar på at modtage din fortælling, så den kan spredes langt bredere end en personlig fremlæggelse, der forgår på et bestemt tidpunkt, på et bestemt sted.

 

I videoeksemplet til højre, kan du se hvordan en stor dansk bank forklarer sine kunder, hvad aktier er for en størrelse vha. en relativ simpel animationsvideo, hvor de levende billede forbilledligt understøtter voice-overen. Læg også mærke til, hvilken stemning underlægningsmusikken giver.

 

 

Redskaber til dit digitale penalhus

Helt konkret får du følgende redskaber i dit digitale penalhus:

 

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////